Een evenement organiseren is leuk. Maar er komt heel wat bij kijken, niet in het minst ook de problematiek van het afval beheersen. Hierna willen we toch even de aandacht vestigen op enkele 'nieuwigheden' die in de IVM-regio aandacht verdienen.
Een pintje tappen of frisdrank schenken? Géén wegwerpbekers meer toegelaten!
Vanaf 15 juni 2023 mag er op evenementen géén drank in ‘recipiënten voor eenmalig gebruik’ (wegwerpbekers bijvoorbeeld) worden geschonken, met uitzondering van drank in blik of pet-verpakking.
Er is dus ‘herbruikbaar’ materiaal nodig, tenzij je als eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 95 % van de eenmalige (pet- of blik) verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Dit moet dan ook voldoen aan de nodige vereisten qua voorbereiding en rapportage. En dat is dus zeker niet zo evident om in de praktijk te organiseren.
En bovendien: wie herbruikbaar cateringmateriaal gebruikt, moet beschikken over een systeem dat aantoont dat 90% van het cateringmateriaal ook effectief wordt ingezameld op het evenement.
Herbruikbare bekers kunnen dus helpen om op evenementen drank te serveren op een milieuvriendelijke en duurzame manier.
Organisatoren kunnen herbruikbare bekers kopen, huren of gratis gebruiken.
- Voor kleine hoeveelheden kunnen organisatoren terecht bij het gemeentebestuur, dat over een beperkt aantal herbruikbare bekers beschikt die kunnen worden ingezet op kleinere evenementen. De meeste gemeenten rekenen hiervoor geen bijdrage aan, maar vragen wel dat de bekers netjes gewassen worden teruggebracht. Contacteer de milieu-, afval- of evenementendienst van je gemeente of stad.
- Voor grotere hoeveelheden kunnen organisatoren bekers ‘huren’. De verhuurfirma brengt gereinigde bekers naar de evenementenlocatie en haalt nadien het materiaal terug op. De organisator betaalt een huurprijs per beker, evenals een transportprijs.
meer over de regelgeving op www.groenevent.be

IVM beschikt over een aanzienlijk aantal herbruikbare bekers, in te zetten op grotere evenementen.
IVM heeft de firma Groep Intro gevraagd de bekers te reinigen en de gereinigde bekers ter beschikking te stellen van organisatoren die het materiaal tegen betaling kunnen reserveren voor gebruik op hun evenement. De organisator betaalt de huurprijs per beker, plus een deel van de transportkosten (want IVM past hiervan een stukje bij).
Hoe praktisch een grote hoeveelheid herbruikbare bekers van IVM aanvragen?
klik hier naar de website met de aanvraagmodule
LEES ALLES NOG EENS RUSTIG NA IN ONZE HANDIGE BROCHURE
klik hier om onze brochure op te halen (998.73 KB) "pdf"

Wat met afval op het evenement? Ook hier geldt, zoals thuis: correct sorteren!
- Heb je weinig afval (dat betekent maximaal 3 restafvalzakken van 60 liter restafval en een gelijkaardige hoeveelheid PMD)? Dan kan je dit afval als organisator meegeven met de huis aan huisophalingen indien het in reglementaire zakken wordt aangeboden (dus: de restafvalzakken met gemeentelogo of PMD-zakken met IVM-logo). Zet het afval enkel klaar voor de ophaling op de dag van de normale afvalophaling!
- Heb je meer afval? Dan wordt het afval volgens de ‘afval-regelgeving’ aanzien als bedrijfsafval. Dit afval mag in de IVM-regio niet worden meegegeven met het restafval van de gezinnen en moet apart worden opgehaald. Daarom moet je als organisator een private ophaalfirma contacteren. Die firma kan bijvoorbeeld enkele rolcontainers brengen waarmee je het afval tijdens het evenement kan inzamelen; na afloop van het evenement komt de firma deze containers terug ophalen. Je betaalt voor het gebruik van de container en voor het afvoeren van het afval naar een verwerkingsinstallatie. Op die manier verloopt alles netjes ‘volgens het boekje’!
Wens je als organisator hierbij geholpen of geadviseerd te worden door jouw gemeentebestuur?
Neem dan contact met de milieu-, of afvaldienst of met het evenementenloket. Daar zal men je - naast advies over het afvalarm organiseren van jouw evenement - ook nog andere tips meegeven over het duurzaam organiseren van evenementen (denk maar aan tips over het voorkomen van geluidsoverlast, over aandacht voor mobiliteit en parkeerproblemen bij evenementen, over het duurzaam omgaan met het verbruik van water en energie….).
Nog handige tips en nuttige weetjes op de website van de OVAM
