Vierkante meter tuinieren


De vierkante meter tuin is een kleine, compacte bloemen-, groenten- en/of kruidentuin. Deze tuin is snel gemaakt en vraagt minimale inspanningen en weinig onderhoud. Maar het zorgt wel voor een heuse tuinervaring: zelf zaaien, zien groeien, zelf oogsten en eten. Leuk toch?

Heb je weinig plaats om te tuinieren?
Of wil je graag eens experimenteren zonder een heuse moestuin te moeten aanleggen en onderhouden?
Hou je van bloemperkjes die weinig zorg behoeven?
Heb je slechts een balkon of een kleine stadstuin, maar wil je graag kruiden kweken? 


Voor al deze vragen biedt een ‘vierkante meter tuin’ de ideale oplossing.
De vierkante meter tuin is een kleine, compacte bloemen-, groenten- en/of kruidentuin. Deze tuin is snel gemaakt en vraagt minimale inspanningen en weinig onderhoud. Maar het zorgt wel voor een heuse tuinervaring: zelf zaaien, zien groeien, zelf oogsten en eten. Leuk toch?

In een handomdraai gemaakt

Maak vooraf een keuze welke bestemming de vierkante meter tuin uiteindelijk krijgt. Gebruik je hem als kleine moestuin op je terras, ergens in je stadstuin of voorzie je een hoekje naast het mooie gazon?

In de meeste gevallen wordt voor het ‘vierkante meter tuinieren’ een bak gebruikt. Er bestaan kant-en-klare pakketten, maar een handige Harry kan er gemakkelijk zelf eentje in elkaar zetten. Nadien een gronddoek er in – of plastic folie – met voldoende afwateringsgaatjes, en de tuin is klaar voor gebruik. 
Het is belangrijk een juiste locatie voor deze bak te kiezen: er moet 6 uur per dag zon bij kunnen, de bak staat liefst op een beschutte plek en is zo nodig voorzien van een achterwand of klimrooster voor het telen van planten die zulks vergen. 
Eens de bak gemaakt en de bodem voorzien van vruchtbare grond - dit kan bijvoorbeeld potgrond zijn, aangevuld met compost - kan het zaaien of planten beginnen.

Onderhoudsvriendelijk

Gezien deze tuin klein van oppervlakte is, vergt het ook weinig onderhoud. Met weinig inspanningen is een goed resultaat haalbaar.

Enkele vuistregels hiervoor zijn:

- eens aangelegd: loop niet in de vierkante meter tuin. Alle vakken zijn immers via een zijkant goed bereikbaar

- hou de grond vochtig, los en luchtig

- zaai via een duidelijk zaaischema. Zaai nagenoeg exact het gewenste aantal zaden, dan hoeft uitdunnen nadien niet meer te gebeuren.

 

Elke plant die het in de moestuin goed doet kan je in een bak of pot planten. Je moet er alleen rekening mee zien te houden dat elke plant voldoende plaats heeft om te groeien. Bij wijze van voorbeeld: als je weet dat een courgetteplant in volle glorie een diameter kan bereiken van 1 tot anderhalve meter, dan plant je die dus beter niet in de bak.

Bepaal daarom eerst hoe groot de plant uiteindelijk wordt en wijs dan pas later een plekje toe.