Afvalarm winkelen


Heel wat van het huishoudelijk afval halen we 'in huis' bij het winkelen. Vaak zijn er meer milieuvriendelijke en afvalarme alternatieven. Volgende tips kunnen helpen.

 1. Koop enkel producten die je echt nodig hebt. Hoe vaak laten we ons niet verleiden tot de aankoop van een extraatje dat we nadien onaangeroerd in de kast laten liggen? Met een boodschappenlijstje winkelen bespaart tijd en overtollige aankopen.

 2. Houd ook de versheidsdatum van eetwaren goed in het oog. Zo voorkom je dat je producten die 'over tijd zijn' moet weggooien. Dat is zonde van het geld, en het creëert afval.

 3. Heel wat producten zijn te koop in verpakkingen die je opnieuw kan vullen of hergebruiken. Denk maar aan navulverpakkingen voor wasproducten.

 4. Vermijd individueel verpakte producten en geef de voorkeur aan grootverpakkingen.

 5. Koop vers
  - vlees bij de slager: het is vers, niet voorgesneden en niet verpakt in piepschuim
  - verse, los aangeboden groenten en fruit: minder verpakt en vaak gezonder en rijker aan vitaminen dan groenten of fruit uit blik of glazen bokalen.

 6. Koop drank in statiegeldflessen. Het is niet omdat we blikjes en PET-flessen in de blauwe PMD zak stoppen, dat we hiermee geen afval produceren. Ook al worden deze producten gerecycleerd, het is en blijft afval dat we gemakkelijk kunnen voorkomen.

 7. Vermijd de aankoop van eenmalige producten, zoals wegwerpbatterijen, wegwerpzakken, papieren zakdoekjes, wegwerpscheermesjes, papieren tafellakens, kartonnen borden, plastic bekertjes...

 8. Kies voor producten die langer meegaan, die bij gebruik geen afval produceren of die na gebruik voor niet teveel afval zorgen. Als je dan toch producten koopt die afval veroorzaken, kies dan voor producten met minder schadelijk of gemakkelijk te recycleren afval.

 9. Gebruik een herbruikbare boodschappentas in plaats van plastic wegwerptasjes. Een draagkratje bij de hand hebben is ook altijd 'handig'.

 10. Op zoek naar een schemerlamp, een bijzettafeltje of een vaas? Ga eens kijken in De Kringwinkel. Je vindt er leuke ideetjes voor cadeautjes.