Wat te doen met het gazon na de droge zomer?


De zomer van 2018 gaat de Vlaamse geschiedenisboeken in als enorm warm en droog. Na enkele weken zag je dat onvermijdelijk aan het gazon … ‘rosse plekken’ en afgestorven grasdelen. Toch was het beeld niet meteen in elke tuin hetzelfde: sommige grasvelden hielden het opmerkelijk langer vol.

Hoe komt da? Het verschil zit hem in de bodem. Gras groeiend op een bodem met een goede bodemstructuur, een evenwichtige waterhuishouding én een uitgebreid humus-aanbod kan duidelijk beter tegen een droogte-stootje (of zeg maar gerust stoot). Goed nieuws hierbij: een gezonde bodem, daar kan je in grote mate zelf voor zorgen!

Het gras is niet altijd groener bij de buren

Hoewel jouw tuinbodem en die van de buren zo goed als dezelfde is, kan je jouw grond sterk verbeteren met het gebruik van compost én dat verschil merk je al heel snel. Compost is een bodemverbeteraar en dat mag je heel letterlijk nemen: dankzij de grote hoeveelheden stabiele organische stof die erin aanwezig zijn, verbetert het de waterhuishouding, de structuur en het bodemleven van jouw bodem na het inmengen of uitstrooien ervan.

Wanneer compost gebruiken? 

Het najaar is het ideale moment om je grasveld de nodige voedingsstoffen toe te dienen voor het volgende jaar.

Doe je aan thuiscomposteren, dan heb je jouw geheime wapen altijd bij de hand. In een ander geval ga je best voor duurzame Vlaco-compost of Vlaco-topdressing.

Topdressing is extra fijn afgezeefde compost, bedoeld om als een fijn laagje op je gazon in de herfst uit te strooien. Zo bescherm je je grasmat tegen de opkomst van onkruid en geef je het bodemleven onder je gazon een extra stimulans. 

Gazon opnieuw aanleggen 

Blijft er na deze zomer echt hélemaal niets meer van jouw gazon over, dan zit er niets anders op dan hem opnieuw aan te leggen.

Gelukkig geldt ook hier “Elk nadeel heeft z’n voordeel”. Dít is immers het ideale moment om jouw bodem voor de komende 10 tot 15 jaar te voorzien van voldoende organische stof.

En dat is nodig, want uit cijfers van de Bodemkundige Dienst van België blijkt dat bijna 80% van de gazons een te laag organische stofgehalte heeft. Na de aanleg kan je natuurlijk de bodem nog verder verrijken met een halfjaarlijkse composttoediening – in de herfst en de lente - maar eens het gazon gezaaid is, kan je geen ingrijpende bodemverbetering meer uitvoeren. Daarom werk je bij de aanleg best een grote dosis compost in de grond in, een 10 tot 20 cm diep. Dit gebeurt bij voorkeur een tweetal weken voor het eigenlijke zaaien.

Bereken hoeveel compost je hiervoor precies nodig hebt, met de Vlaco-compostcalculator. 

Hoe praktisch tewerk gaan bij de (her)aanleg?

  1. Eerst moet de oppervlakte klaargemaakt worden voor de bodemverbetering.
    De planten die er voordien op groeiden worden best eerst verwijderd.

  2. Verdeel de compost over de oppervlakte.

  3. Hark de compost gelijkmatig open.

  4. Werk de compost in de bodem (hierbij kan een grondfrees worden gebruikt).

  5. Verwijder onkruiden, steentjes en wortels met een hark.

  6. Druk de grond goed aan. Voor kleine oppervlakten kan dit door in kleine pasjes stevig over de grond te lopen. Voor een grotere oppervlakte werk je best met een rol.

Meer details en info op www.vlaco.be