Snoeien... als het moet


Het regelmatig snoeien van struiken en bomen zorgt voor flink wat groenafval. Toch kunnen enkele nuttige tips het aantal snoeibeurten - en dus ook de hoeveelheid groenafval - flink beperken.

Snoeien in de herfst: is het wel nodig?

In de herfst kan je eigenlijk beter niet teveel knippen of snoeien. De droge takken zorgen voor een natuurlijke bescherming in de winter. In de lente zijn deze takken makkelijker te verwijderen en kan je ze gebruiken als materiaal om je compostvat te verluchten.

Als je snoeit, knip dan enkel de afgestorven takken of de takken die in de weg hangen. Is er toch een verjongingssnoei nodig, dan heb je prima materiaal voor de composthoop of het compostvat of -bak.

Wie het snoeihout hakselt, kan dit als mulchlaag of structuurmateriaal in het composteringsproces gebruiken. De IVM stimuleert de aanschaf van hakselaars. Klik hier voor meer informatie.

Minder snoeien: tips & tricks

Geef je struiken voldoende ruimte om uit te groeien zodat je ze minder moet snoeien. De takken die vergaard worden door af en toe een verkeerd groeiende tak weg te nemen of door wat dood hout te verwijderen vormen dan geen al te grote hopen en kunnen gebruikt worden als steunstok, als afsluiting of na verkleining als structuurmateriaal in het compostvat.

Bij de aanleg van de tuin informeer je best eens naar de hoogte en breedte die de bomen en struiken kunnen bereiken. Maak je keuze in functie van de beschikbare ruimte. Vermijd teveel coniferen. Ze groeien meestal zeer snel, worden heel groot en hun snoeisel vraagt een lange composteringstijd.

De haag scheren doe je best als de groei gestopt is (eind juni). Te vroeg scheren stimuleert de planten om verder te gaan, zodat meerdere scheerbeurten nodig zijn.

Meer info op www.vlaco.be