Inzendingen 'Red de restjes' IVMMagazine


Red de restjes! Gooi geen etensresten weg, maar gebruik ze als ingrediënten in andere bereidingen. Lezers van het IVMMagazine sturen ons recepten op ter inspiratie. Smakelijk!

IVM beloont creatieve ideetjes 'op het bord'!

Koken met restjes levert soms verrassend lekkere gerechten op.
In het IVMMagazine van september deden we een oproep naar originele recepten met restjes.
Uit de inzendingen verloten we leuke kookboekjes ‘red de restjes’

Doe alvast inspiratie op...

 

Recept 1: wat met overschotten van spaghetti (pasta zonder saus)

Versnijd de gekookte spaghetti grof met een mes zodat je kleinere stukjes bekomt in plaats van lange slierten.

Kook een pasteibakkersroom op basis van 1/2 l melk, 2 eieren, 150 g suiker, 30 g vanillebloem, 20 g bloem en 1 zakje vanillesuiker.

Klop de eieren te samen met de suiker tot een schuimige massa.

Roer er de bindstof onder en voeg al roerende de kokende melk toe en laat alles doorkoken tot de gewenste dikte.
Meng de in stukken gesneden spaghetti onder de room en giet in en siliconen ronde taartvorm die je eerst op een rooster plaatst (de vulling is nogal dik vloeibaar).
Bestrooi de taart met bruine kandijsuiker en enkele kleine klontjes roomboter.

Bak in een oven op 180°C tot de taart gaar is. Check met een mes of er geen vulling meer aan kleeft.

Laat de taart afkoelen en schuif ze op een taartschotel.

Smakelijk !

Recept van mevr. De Naeyer

 

Recept 2: wat met overschotjes prei?

Aardappelen gekookt, bloemkoolroosjes, sjalot, restjes prei, zalmfilet, peper en zout

Fruit de sjalot en de prei in olijfolie. Mix de bloemkool met kookvocht en een weinig olijfolie. Kruid met peper en zout. Doe de blokjes zalmfilet in een schotel, giet de saus erover met de sjalot en prei.

Verwarm 15' in de oven, opdienen met gebakken aardappelen. Zeer lekker!

recept van mevr. Dewart

 

Recept 3:  een gerechtje als beleg op de boterham of sandwich...

2 hard gekookte eieren pletten met vork. Schelletjes gekookte hesp of sneetjes van gehakt brood fijn snijden en onder de geplette eieren mengen.

1 soeplepel mayonaise mengen met 2 soeplepels Griekse yoghurt en als laatste 1 à 2 soeplepels gedroogde veenbessen ondermengen.

Dit mengsel is zeer lekker als beleg op brood, frans brood, sandwich enz.

recept van mevr. Declerck 

 

Recept 4: Lekker slaatje met restjes spaghetti.

* Snij het restje spaghetti van de dag ervoor in kleine stukjes

* Daarbij kan je groentjes doen die je hebt

   bv. tomaat of kerstomaat in stukjes

        stukjes komkommer, wortel (eventueel eerst even koken)

        boontjes in stukjes, erwtjes, andere groentjes

* Meng alles samen in een kom en doen er wat dressing op

Opdienen met een eitje, of .... restjes vlees van bv. bbq

recept van mevr. Van de Walle

 

Recept 5: Lekker dessertje met fruitrestjes

* Breng melk aan de kook

* Voeg het restje fijngesneden spaghettislierten of rijst 

* Binden met vanillepuddingpoeder.

* Verdeel in schaaltjes

* Afwerken met restjes fruit (bv. fruitsla), bruine suiker, verkruimelde speculoos

recept van mevr. Van de Walle

 

Recept 6: Aardappel of rijst met tonijn en restgroentjes

* Snij de aardappelen klein in een kom, of doe de rijst in een kom

* blikje tonijn bijdoen (eerst wat laten uitlekken)

* Voeg wat mayonaise, tomatenpuree , fijn gesnipperde sjalot of uitje, fijngesneden peterselie

* Alles goed mengen

* Opdienen met wat (rest)groentjes, een eitje en je hebt een heerlijk slaatje voor de picknick of gewoon thuis

recept van mevr. Van de Walle