Doe mee aan de grote lenteschoonmaak!


Naar goede gewoonte steken weldra vele duizenden vrijwilligers terug de handen uit de mouwen om het zwerfvuil in hun buurt op te ruimen en zo het straatbeeld van hun dorp, gemeente of stad mooi te maken. Doe jij ook mee?

-

-

Opruimacties:
samen voor een nette omgeving!

Regelmatig vinden in uw buurt gezamenlijke anti-zwerfvuilacties plaats. Hierbij wordt het zwerfvuil gedurende één of meerdere actiedagen door scholen, buurtbewoners of leden van een vereniging ingezameld, zodat de straten en pleinen er nadien opnieuw netjes bij liggen.

Met deze opruimacties, waaraan velen vrijwillig deelnemen, wordt een stevig signaal gegeven dat zwerfvuil niet wordt geapprecieerd. Iedereen verkiest nu eenmaal een nette woon-, winkel-, speel- en leefomgeving. Bovendien varen de natuur en het milieu er wel bij. Reden te meer om afval nergens te laten rondslingeren.

Lenteschoonmaak in uw stad of gemeente, doe mee!

Traditioneel worden in verschillende IVM-steden en gemeenten antizwerfvuilacties georganiseerd. Iedereen kan hierbij zijn steentje bijdragen: scholen, verenigingen, wijkcomités, bedrijven, ... Vele handen maken licht werk en leiden tot mooie resultaten.

Indien u ook genoeg heeft van al het zwerfvuil, geef dan een krachtig én positief signaal en neem deel aan een gezamenlijke actie of organiseer zelf een initiatief. Uw stad of gemeente voorziet immers in voldoende materiële ondersteuning (afvalgrijpers, fluohesjes, handschoenen, …) om van elke anti-zwerfvuilactie een kraaknet succes te maken.

Zwerfvuilacties voorjaar 2020

 • AALTER

  Continue zwerfvuilactie met de bermmeesters.

 • ASSENEDE

  Zwerfvuilopruimactie in het weekend van 28 en 29 maart 

  Assenede: 

  • WBE ‘Twee Ambachten’: op zaterdag 28 maart om 9 uur aan Kasteeldijkstraat 16, 9960 Assenede.

  • Natuurpunt Meetjeslandse Kreken: op zaterdag 28 maart om 90 uur aan Café Passé, Doornendijkstraat 1, 9960 Assenede.

  • Landelijke Gilde Assenede   

  Boekhoute: 

  • Scouts Boekhoute: op zaterdag 28 maart.

   Bassevelde: 

  • Landelijke Gilde Bassevelde en KLJ Bassevelde: op zaterdag 28 maart om 9 uur aan de Pastorij, Assenedestraat, 9968 Bassevelde.

   Oosteeklo 

  • Bewonersplatform Oosteeklo

  • Vrije Basisschool De Kameleon: op maandag 30 maart

  Iedereen die wil deelnemen kan contact opnemen met de gemeentelijke milieudienst, Stijn Verbeke, Kasteelstraat 1-3, 9960 Assenede, tel. 09/341 95 92, fax 09/341 95 99, e-mail: milieu@assenede.be

 

 • EVERGEM

  Opruimactie op zaterdag 21 maart van 9 tot 12 uur. Verzamelen om 9 uur aan het gemeentelijk magazijn, Oostveld 2 in Sleidinge. Deelnemers krijgen materiaal en worden in groepen verdeeld. Om 12 uur wordt iedereen terug verwacht aan het magazijn waar de actie wordt afgesloten met een hapje en een drankje. Info via www.evergeminfo.be of 09 216 05 00.

 • GAVERE

  Grote Gaverse Lenteschoonmaak in het weekend van 21 en 22 maart
  We sluiten de Lenteschoonmaak samen af… met een Lentefeest! Hoe doe je mee met de Lenteschoonmaak? Contacteer de Lenteschoonmaakploeg via lenteschoonmaak@gavere.be of 09 389 29 80. Laat weten of je individueel, met vrienden of met een organisatie meedoet en wanneer je precies aan de slag kan. Samen bekijken we welke plek in Gavere je onder handen wil en kan nemen: je eigen straat, een trage weg, een plein of een ander plekje in Gavere. Goed gewapend ten aanval tegen afval. Als schoonmaker krijg je al het nodige materiaal om zwerfvuil en sluikstort op te ruimen: handschoenen, een grijper, vuilniszakken en een fluohesje. Je mag deze spullen trouwens houden voor een volgende schoonmaak. Het verzamelde zwerfvuil breng je naar een verzamelpunt in de buurt of rechtstreeks naar het recyclagepark. Groot of gevaarlijk afval ruim je niet zelf op maar meld je aan de schoonmaakploeg.

 • Lenteschoonmaak = Lentefeest! We sluiten de Grote Gaverse Lenteschoonmaak af met een gezellig Lentefeest voor alle schoonmakers op zondag 22 maart om 16 uur. 

  Heb je nog vragen? Contacteer de Lenteschoonmaakploeg van de gemeente via: Email: lenteschoonmaak@gavere.be tel: 09 389 29 80 Inschrijven via: https://www.gavere.be/de-grote-gaverse-lenteschoonmaak-2020-0

 • KAPRIJKE

  Grote lenteschoonmaak op zondag 22 maart van 9.30 tot 12 uur. Samenkomst aan het administratief centrum in Kaprijke en aan de sporthal in Lembeke. Jong en oud wordt uitgenodigd om vrijwillig aan te sluiten bij deze mooimakersactie. De dorpskernen en enkele aanpalende straten worden schoongemaakt (zwerfvuil verzamelen, verkeersborden proper maken, zitbanken en bloemperkjes opknappen...). Om 12 uur wordt de actie afgesloten met een drankje en koffiekoek.
  Inschrijven is niet nodig. Meer info bij Geert Du Pré: 0499 11 27 12 - g.dupre@telenet.be, Carine De Craene en Lynsey Steyaert: 0468 12 23 27 - lynsey.steyaert@telenet.be.

 • LIEVEGEM

  - Opruimactie voor de scholen op vrijdag 27 maart.

  - Op zaterdag 28 maart: opruimactie voor verenigingen en geïnteresseerde inwoners.

  Laat tegen 23 maart aan team omgeving weten waar en wanneer je zal starten met opruimen, zodat de gemeente tijdig voor het materiaal kan zorgen.
  Info via omgeving@lievegem.be of 09 396 23 00 of kom eens langs bij team omgeving, Dreef 20 (Zomergem).

 • MALDEGEM

  Gezamenlijke zwerfvuilactie met alle Maldegemse scholen op vrijdag 3 april tussen 10 en 12 u op verschillende locaties. Er is een slotmoment op de Markt tussen 14 en 15 u.

 • MERELBEKE

  Grote lenteschoonmaak over het volledige grondgebied in samenwerking met de jeugdverenigingen en bewonersplatforms in de periode van 21 maart tot 5 april.
  Info via afvalbeheer@merelbeke.be

 • NAZARETH

  - Zwerfvuilactie voor scholen op donderdag 26 maart.

  - Zwerfvuilactie voor vrijwilligers op zaterdag 28 maart (info via gemeentelijke website en infokrant).

  Info via mail naar pdme@nazareth.be of 09 382 82 76.

 • SINT-LAUREINS

  Zwerfvuilactie op zaterdag 21 maart.

  Samenkomst om 9 uur aan Fred’s café, Langeweg 3 te 9981 Sint-Margriete. Deelname bevestigen door in te schrijven via milieu@sint-laureins.be. Gelieve volgende gegevens te bezorgen: uw naam en/of de naam van uw vereniging, uw telefoonnummer, het aantal personen dat zal komen meehelpen en de straat of straten die u wenst op te ruimen. Meer info bij de milieudienst op 09 218 76 55.

 • SINT-MARTENS-LATEM

  Grote lenteschoonmaak op zaterdag 21 maart om 14 uur.
  U meldt zich op voorhand aan bij het gemeentebestuur via grondgebiedzaken@sint-martens-latem.be of 09 282 17 30.
  Vermeldt 1) de straten die u aanpakt, 2) het aantal volwassenen en kinderen en 3) wanneer u het materiaal wenst op te halen, ofwel de week voordien OF de dag zelf op het Domein Gevaert-Minne, Kapitteldreef 46.
  Alle vrijwilligers zijn om 16.30 uur welkom op domein Gevaert-Minne voor een drankje.

 • ZULTE

  - Eerste gezamenlijke zwerfvuilactie op zaterdag 7 maart. Verzamelen om 9 uur op het kerkplein van Olsene. Iedereen welkom!

  - Tweede gezamenlijke zwerfvuilactie op zaterdag 17 oktober. Verzamelen om 9 uur op het kerkplein van Olsene. Ook bij deze tweede opruimactie is iedereen welkom!

  Het staat de verenigingen en vrijwilligers volledig vrij om op een andere datum een inzamelactie te plannen.
  De gemeente Zulte kan ook rekenen op meer dan 70 bermmeesters die regelmatig hun buurt zwerfvuilvrij houden. Heb je ook interesse? Meld je dan zeker aan bij de milieudienst op milieu@zulte.be. Voor meer info kan je terecht bij Filip Tant, milieuambtenaar van de gemeente Zulte op het nummer 09 243 14 42 of via milieu@zulte.be