GFT-ophaling vanaf april 2021 in Assenede, Eeklo, Evergem, Sint-Laureins


In de gemeenten Assenede, Evergem, Sint-Laureins en de stad Eeklo zal vanaf april 2021 gft-afval aan huis worden opgehaald in containers.

120-litercontainer voor gft

120-litercontainer voor gft

40-litercontainer voor gft

40-litercontainer voor gft

Gft inzamelen, da's iets nieuws!

De afkorting gft staat voor “groente-, fruit- en tuinafval”, dus alles wat organisch afbreekbaar is. Dit afval wordt in een gft-vergistingsinstallatie verwerkt.

Hoe zal het gft ingezameld worden?

Vanaf april 2021 zal in Assenede, Eeklo, Evergem en Sint-Laureins het gft om de 14 dagen opgehaald worden met containers. Inwoners krijgen de keuze tussen een 40-liter- of een 120-litercontainer. Telkens een container wordt aangeboden voor ophaling, moet men een retributiesticker aan het handvat van de container bevestigen. De ophaler verwijdert voor lediging de sticker van de container. Containers zonder retributiesticker worden niet leeggemaakt.

Maak je keuze...

 • Niemand wordt verplicht een gft-container aan te schaffen. Het gft-afval kan immers ook thuis worden gecomposteerd in een compostvat of een compostbak. Wie thuiscomposteert kan het misschien onnodig vinden om een container aan te schaffen.

 • Wie niet thuiscomposteert, of wie soms over teveel gft-afval beschikt dat niet kan worden verwerkt door thuiscomposteren, kan een gft-container aanschaffen.

 • Een standaard container heeft een inhoud van 120 liter, wat volstaat voor een doorsnee gezin.

 • Wie weinig plaats of weinig gft-afval heeft, kan een kleine gft-container (40 liter) aanschaffen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een gft-container?

 • De 120 liter container staat op wieltjes en is dus gemakkelijk hanteerbaar

 • De container lekt niet

 • Indien de container goed afgesloten is, dan is er helemaal geen geur waar te nemen

 • Nieuwsgierige katten, honden of vogels kunnen de container niet openkrabben

 • Een goed gesloten container trekt geen ongedierte aan

 • De container is sterk en scheurt niet

 • De container kan gemakkelijk uitgespoeld worden

 • De container is bestand tegen alle weersomstandigheden

Hoe en waar je gft-container reserveren?

De containers kan je aanvragen bij jouw gemeente-/stadsbestuur.
Raadpleeg de website van de gemeente/stad of neem contact om met de milieudienst.

De ophaling vanaf april 2021...

IVM zal de ophaling van het gft-afval coördineren. Daarom kan je met al jouw vragen over gft-ophaling terecht op het nummer 0800 13 580.

Voor de inwoners van Eeklo: Opgelet! Vanaf april wijzigt de ophaalweek voor ophaling PMD en papier/karton! Raadpleeg de nieuwe kalender (uitneembare plooikalender binnenin de extra gft-editie van het IVMMagazine die midden maart in Eeklo is bedeeld).

Heb je vragen over thuiscomposteren of wil je graag een compostvat of compostbak aanschaffen? Neem hiervoor contact op met de milieudienst van je gemeente/stad.

De gft-ophaling praktisch

* De ophaling vanaf april 2021

Het gft-afval zal om de 14 dagen worden opgehaald in containers. De inzameling van het restafval zal om de 14 dagen gebeuren. Voor deze inzameling blijft u de restafvalzak gebruiken. U zet dus vanaf de invoering van de gft-ophaling de ene week de witte restafvalzak buiten en de andere week de gft-container.
Let wel! Wie géén gft-container aanschaft, zal toch maar om de 14 dagen de restafvalzak kunnen aanbieden, behalve in de zomerperiode (meer bepaald van 15 juni tot 15 september) tijdens dewelke het restafval wel wekelijks wordt opgehaald.
Raadpleeg de ophaalkalender voor de exacte ophaaldata.

* De afmetingen van de gft-containers

De 40-litercontainer is ongeveer 55 cm hoog en ongeveer 45 x 50 cm breed.
De rolcontainer van 120 liter heeft een hoogte van ongeveer 1 meter en breedte van 50 x 50 cm.

* Hoe je gft aanbieden?

Eens je gft-container is gevuld, kan deze aan de straatkant geplaatst worden om geledigd te worden. Om je container te laten ledigen moet je wel steeds een betaalsticker rond het handvat te bevestigen. Hou er altijd rekening mee om de container op de stoep en aan de openbare weg te zetten zonder dat weggebruikers gehinderd zouden kunnen worden. Gebruik je een 120-litercontainer, plaats dan de container met het handvat naar de straatkant gericht.

* Retributie- of betaalstickers: waar te koop en wat kosten ze?

De betaalstickers kunnen worden gekocht bij de verkooppunten waar de restafvalzakken worden verkocht. Een sticker voor een 40-litercontainer kost € 0,5. De prijs voor een sticker voor een 120-litercontainer kost € 1,5 voor de inwoners van Assenede, Eeklo en Sint-Laureins (of € 1 voor de inwoners van Evergem).
Zorg ervoor dat je steeds de stickers koopt binnen jouw gemeente of stad!
Per ophaling moet je telkens één sticker rond het handvat van je container bevestigen.

* De gft-sorteerregels

* Wat als je gft niet goed gesorteerd is?

De ophaler kan de gft-container weigeren wanneer de inhoud niet correct is (in de container steekt afval dat niet bij gft thuis hoort). In dit geval hangt de ophaler een foutmeldingslabel aan het handvat van de container met de reden van de weigering. Ook wanneer er geen betaalsticker of een verkeerde sticker aan de container hangt wordt de container niet geledigd.

Bij vriesweer kan het gebeuren dat je container niet geledigd kon worden omdat het deksel of de inhoud van je container is vastgevroren. Ook dan wordt de container teruggeplaatst, zonder dat deze (volledig) geledigd is.

Wil je eens zien hoe een gft-ophaling werkt? Kijk dan hier naar de informatievideo over de gft-ophaling.

En tenslotte...

-

-

Wat gebeurt er met het gft?

Het gft wordt na ophaling naar een vergistingsinstallatie gebracht. IVM heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met collega-intergemeentelijk samenwerkingsverband IVVO (regio Ieper/Veurne). In deze installatie wordt het materiaal (na menging met water, vervezeling en ontdaan van onzuiverheden en zware fracties) anaeroob (d.i. zonder zuurstof) vergist. Hierbij komt biogas vrij dat wordt omgezet tot elektriciteit en warmte. Het restproduct wordt gemengd met structuurmateriaal en aeroob (met zuurstof) gecomposteerd in tunnels. Het eindproduct is compost.

Meer informatie over het vergistings- en composteringsproces op www.ivvo.be